Shakerpokalen spilt for 83. gang

Det norske laget fra venstre: Anders Taucher, Pål Solberg, Anders Berggren, Harald Ziegler, Jørgen Braathen, Christopher Raanaas (Kaptein), Frode Berntsen, Erik Wattne, Henrik Hagness, Kim Holthe, Stian Lange og Christian Storm i shorts.

Den tradisjonsrike Shakerpokalen, en match mellom Oslo Golfklubb og Göteborgs Golf Klubb, ble avholdt på Bogstad 31. aug. – 1. sept. Matchen ble innstiftet i 1927, og ble i år spilt for 83. gang.

TEKST: ANDERS TAUCHER

Spilleformen i Shakern minner om Ryder Cup. 12 medlemmer fra hver klubb gjør opp om seieren over 54 hull der det spilles henholdsvis fourball bestball, foursome, og singlematcher. Det spilles annenhver gang i Oslo og i Göteborg. Statistikken viser at det er svært vanskelig å vinne på bortebane, men i fjor klarte Oslo Golfklubb (OGK) det (nesten) umulige i Göteborg. Dermed var det et svært revansjelystent svensk lag som ankom Bogstad fredag 30. august for å spille treningsrunde før de ble innkvartert hos sine norske motstandere.

Lørdag morgen møttes lagene til den tradisjonelle flaggheisingen før bestball-matchene tok til kl 08.00. De norske parene leverte bra spill, og OGK tok med seg en oppskriftsmessig 4-2 ledelse inn i lunsjteltet. Kanskje ble vi litt for fornøyde med oss selv, kanskje ble svenskene oppildnet av sin kaptein. Uansett slo svenskene hardt tilbake i foursome-matchene, og klarte å utligne matchen til 6-6 etter første dag, og ga dermed nordmennene litt å tenke på.

Shaker-banketten på lørdag kveld er en tradisjon som er nesten like gammel som selve matchen. I år var det imidlertid en liten utfordring: Vi har ikke noe klubbhus. Christopher Raanaas, den norske Shaker-kapteinen, visste imidlertid råd. Han innhentet tillatelse fra sin mor, Wenche, til å åpne barndomshjemmet på Nesøya til fest for Shakerlagene med ledsagere, 45 personer i alt. Maten stod OGKs eminente restauratør for. Resultatet ble en ny vri på en flott tradisjon, og alle var fornøyde helt til lagene innså at vi måtte hjem og sove før det avgjørende golfslaget.Shakerpokalen det svenske laget nyhet

Lykken står, som kjent, den kjekke bi. Mellom banketten og starten på singelmatchene hadde himmelen over Bogstad åpnet seg, men da lagene innfant seg på banen på søndag morgen, var regnet ferdig, og forholdene perfekte. Om det var noen norske nerver på grunn av uavgjort stilling etter første dag, forsvant disse med duggen i gresset. Rundt på banen kunne man høre stillingen bli ropt fra match til match: «to opp», «tre opp» «seks opp». Kaptein Raanaas gjorde kort prosess av sin match, og da han gikk rundt på banen for å få oversikt over stillingen, fant han etter hvert ut at OGK hadde gjort tilnærmet rent bord. 10-2 i singelmatchene er uvant kost, og ga et sluttresultat på 16-8 i OGKs favør.

De svenske gentlemennene tok nederlaget med verdighet, og utstedte umiddelbart en invitasjon til OGK om å stille til ny dyst på Göteborgs Golf Klubbs (GGK) fantastiske bane på Hovås 5. – 6. september 2020. Det er bare å legge seg i hardtrening i håp om å bli tatt ut, og å få muligheten til å lage historie. Klarer OGK å vinne i 2020, har vi nemlig vunnet fire på rad. Det har ikke skjedd i Shakerpokalens historie.

Det norske laget besto av Jørgen Braathen, Pål Solberg, Erik Wattne, Christian Storm, Kim Hothe, Frode Berntsen, Anders Berggren, Henrik Hagness, Stian Lange, Anders Taucher, Harald Ziegler og Christopher Raanaas (Kaptein).

Følgende priser ble delt ut til enkeltspillere:
Hans Österberg (GGK) vant Falk Elliots Pokal, hedersprisen for beste bortespiller med 2 poeng. Han rundet dermed av en fantastisk Shakerkarriere på 34 år (og 102 matcher) uten avbrudd, i imponerende stil.
Henrik Hagness (OGK) tok hjem Georg Wendels Glas, hedersprisen for beste hjemmespiller med strålende 3 poeng.
Pål Solberg (OGK) vant Johan Frøshaugs Sigar for flest birdies i singlematchene.
Hans Österberg (GGK) vant Shakerns Ærespris for tro tjeneste i 34 år.
Erik Wattne (OGK) viste sin generøsitet, og vant Thomas Wendel`s Pokal som årets «beste svenskevenn» med færrest poeng på hjemmebane.

Det norske Shakerlaget takker Oslo Golfklubb, våre svenske motspillere, og vår kaptein Christopher Raanaas, for en minnerik helg! Det er et privilegium å få være med på å bringe Shakertradisjonen videre.

Shakerpokalen

Pro Shop: Alle dager 08.00-19.00